Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde bilinen ve daha çok kullanılan, buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilen bir üründür. Tarlada bulunan buğday başakları içerisinde bulunan taneler olgunlaşır, sertleşir ve henüz tam kurumamıştır. Ayrıca, başak'ta tam kurumamıştır, rengi yeşildir. Başakların bu döneminde ekin tarlalarından buğday başakları köklerinden 10-15 cm. üsten kesilerek, desteler halinde toplanır. Toplanan bu desteler, sapların tutuşturulmasıyla yakılan ateş üzerinde ütülür.
Yani, buğday başağı tanelerinin saklı olduğu kılçıklı kısımı ateş üzerinde kavrulur. Kavrulan destenin sapı, buğday kellelerinden kesilerek ayrılır. Ayrılmış buğday kelleleri kalbur içerisine alınarak, avuç içini bastırarak ovalanır. Buğday tanesi kapçuk içerisinden çıkartılır, rüzgarda savrulur. Geriye kalan kavrulmuş, dişler arasında rahatca ezilebilen buğday tanelerinin adı firiktir. Sap alevi üzerinde ütüldüğü için yanan sapın çıkardığı duman ile islenmiş ve gayet güzel bir aroma ile yüklenmiştir.
Kısa bir bilgiden sonra şimdi tarife gelelim;
1 su bardağı firik
1 su bardağı bulgur
1 su bardağı haşlanmış nohut
tuz,uzerini 1 parmak gececek kadar sıcak su
tereyağı
tereyağını eritin.Bulgur ve firiği ekleyerek biraz kavurun.Ardından tuz,haşlanmış nohut ve suyu ekleyerek pişmeye bırakın.İsterseniz et suyuda kullanabilirsiniz.Normal pilava göre biraz daha geç pişiyor.
Etiketler:
bulgur pilavı,
firik pilavı,
PİLAV TARİFLERİ
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder