- Yoğurt kaymağı
- Su
- Buz
Evde yoğurdunu kendisi yapanlar için tereyağı yapmanın hiç bir zorluğu yok. Bir tencere yoğurdun kaymağından çok fazla tereyağı olmuyor. Onun için bir kaç mayalamada elde ettiğiniz yoğurdu biriktirebilirsiniz. Ben her hafta 4 lt den yoğurt mayalıyorum ve bu biriktirdiğim kaymaklar 4 veya 5 seferlik birikme sonucu oluştu. Yoğurdun kaymağını buzdolabı poşetine koyup buzlukta saklayın ve yeteri kadar birikince yapabilirsiniz. Biriken kaymağı alıp bir cam kavanoza koyun. Üzerine ılık su ekleyin ama ağzından 4 parmak boşluk bırakın ki, rahat çalkalayabilesiniz. Kapağını sıkıca kapatın ve çalkalamaya başlayın. Yaklaşık 10 dakikada yağlar sudan ayrışacak ve suyun üzerinde toplanacaktır. Bu yağların katılaşması için kavanoza 3-4 adet buz ekleyin ve çalkalamaya devam edin. Bir müddet sonra üzerinde yağın biriktiğini göreceksiniz.
Daha sonra kabın içine tülden yapılmış bir süzgeç yerleştirin ve kavanozdaki karışımı bu süzgeçe dökün. Süzgeci iki ucundan tutup kaldırın, musluğun altına tutup üzerine bolca soğuk su akıtın. Yağı böylece dondurmuş ve daha rahat almış olacaksınız. Benim toplamda 400 gr yakın yağım çıktı. Tereyağınızı uzun süre bekleyecekse biraz tuz atıp yoğurun. Veya kahvaltılık olarak bir kaba basıp öyle saklayın. Kalan suyunu da sakın dökmeyin pasta, börek veya ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Tereyağına gelince köyde yapılmış tazecik yağı aratmadı.
0 yorum:
Yorum Gönder